KARI-ANNE AARVÅG

www.hermanogmamma.blogg.no

SMÅ BARN BLIR STRESSET I BARNEHAGEN. 19.01.2017

Som relativt ung-, og først ut blant vennene, får jeg stadig spørsmål om hva som er mest utfordrende ved foreldrerollen. Mange vil tenke at det handler om fordøyd mat på tur ut gjennom gullungenes trutmunn. Spy opp etter vegger, ned etter nyinnsatt extensions, ut over sengetøy og inn mellom tastatur. Som følge av små barn ute av stand til å forstå at brekninger ofte fører til oppkast. Mange vil tro at det handler om snørr, proppfulle bleier, eller ulende skriking. Opplagt tror mange at søvnmangel er det som vipper enhver av pinnen.

Men den gang ei.

Det som er utfordrende, er å skulle leve etter egne normer, verdier og oppfatninger, uten å måtte påvirkes av en illeluktende fis utenfra. Å avfeie følelsen av å være et utskudd som aldri skulle hatt barn, fordi man velger å holde barna hjemme fra barnehagen så mye som mulig. Fordi man velger å la ungene sovne skikkelig inn under middagsluren, slik at de holder noen ekstra timer på kveldstid. Jeg er så forbanna lei samfunnets forsøk på å inndra foreldrenes autoritet, til fordel for et samfunn hvor alle skal støpes i samme form.

Gjør det virkelig noe om smårollingene går glipp av samlingen kl 9:30, turen på onsdag eller de faste minuttene i påkledningskøen, som sløve kyllinger på samlebånd? De har 80 år igjen å leve, og er det en ting de ikke kan forvente å få snusen av igjen før pensjonsalder, så er det rolige dager med lavt stressnivå.

Som dere skjønner, så var det hæla i taket og tenna i tapeten, da nyheten om at stressnivået hos de minste barna for første gang er kartlagt, og at resultatet støtter opp under min overbevisning om at langt mindre tid i barnehagen er helsefremmende. Ikke fordi jeg godter meg over de stakkars små som fremdeles må innfinne seg med de 8 timene i hagen, men fordi alle (selvutnevnte) eksperter nå kan smelle igjen de fine teoribøkene og ta seg en bolle.

Heretter skal jeg vise hva det vil si å skvette vann på gåsa - jeg har følt på mitt siste nyss av udugelighet, nå skal hvert minutt hjemme med mine små nytes.

2 Kommentarer skjul

Ingunn L

30.01.2017 kl. 12:13
Godt skrevet, Kari-Anne!

Jeg er helt enig. Det har blitt et press fra samfunnet at alle barn må være mest mulig i barnehage- og tidligst mulig. Jeg er selv førskolelærer og barneskolelærer, og merket på studiet at forelesere, eksperter og medstudenter påstod at det nærmest var "skadelig" å holde barna hjemme. Jeg tviler på at det er så veldig skadelig for barna å få mer tid med foreldrene, jeg vil heller si det kommer barna til gode!

Kari-Anne

31.01.2017 kl. 02:02
Utrolig deilig med slike kommentarer, Ingunn, nettopp fordi du er den du er. Jeg har ofte følt på å være sær, og har mange ganger etterlyst støtte fra de som jobber med- og rundt barns hverdag. Jeg tror forøvrig mye av grunnen til at dette er litt "fy-fy" å fremme, er den dårlige samvittigheten til mange foreldre som føler at de ikke har noe annet valg enn å sende ungene i barnehagen ofte og lenge, og ikke nødvendigvis at de faktisk mener at det er bra med lange dager i barnehagen. Kan denne ufarliggjøringen være en måte å lette samvittigheten på?

Skriv en ny kommentar

Om meg

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits