KARI-ANNE AARVÅG

www.hermanogmamma.blogg.no

#NOMAKEUP, LIKSOM. 20.01.2016


Det virkelige bildet til venstre sliter i kampen mot det redigerte bildet til høyre. Allikevel er det få som løfter et tvilende bryn om jeg tagger det forbedrede med #nofilter. Heller fordøyes det med et voksende selvtillitsknekk.

De skal gå foran som gode eksempler, gjøre samfunnet en tjeneste, forsikrer de. Det jubles over deres modighet, og hyllesten hagler; "endelig noen som drister seg til å vise sannheten". Hva som faktisk skjer, ser ingen.

#nomakup, #allnatural, #bakfasaden, #nofilter, osv. Taggene som har dukket opp i tråd med den nye trenden "vis hvem du er bak fasaden". Uten skygge av tvil en bølge skapt av korrupte vaktbikkjer desperate etter å selv fremstå enda mer perfekte, så mer av sitt eget skrytefrø. Med sin påståtte ærlighet, rister de hodene bak de oppriktige glansbildene, i filler. Ser vi ikke en trend mer ødeleggende enn beroligende?

#nomakup. Taggen som roper etter bekreftelser. Taggen som legger de faktiske, naturlige ungjentene i graven. Taggen som virkelig øker presset på å se bra ut. For jeg har enda tilgode å se et ansikt merket med denne taggen på sosiale medier, i ballast for enten løsvipper, fillere, botox, tannbleking, solarium, selvbruning, hårfarge, øyenbrynsfarge, extentions, hudpleiebehandling, eller et par betalte fordeler trykt opp i kjeven. Gjerne er det også disket opp med et eller annet filter. 

 #bakfasaden. Den typiske taggen som skriker etter å innbille mottakerne at "jeg har det faktisk alltid perfekt". Det er på tampen til latterlig de gangene man ramler over et såkalt utilslørt bilde av et kaotisk hjem, og tydelig ser at alt er linet opp til det ytterste, med en tutch av dandert smårot. Gjerne med teksten: "Åneida, vi har det ikke alltid strøkent, så takk til de som sender melding om uanmeldt besøk fem min før de står på trappen, så jeg rekker å shine huset." Fem minutter på å shine huset? Tror det gikk hus forbi å sette tape på innpakningen, for den forsøkte skjulte skryten stikker ut fra alle mulige vinkler.

Er det virkelig bare jeg som ser det på denne måten? Kan vi ikke slutte å mase om kropspress, snart? Kan vi ikke slutte å vanne janteloven? Jeg har funnet ut at alle de såkalte perfekte bildene vi ser rundt omkring, inkludert mye av det jeg legger ut, har mer med ferdighetene-, interessene-, og prioriteringene til fotografen å gjøre, enn hva det har med det-, eller den, som faktisk skal fotograferes. Alle kan bli penere med sminke og et velvalgt filter, alle kan få sprettrumpe med posering og riktig kameravinkel, ethvert rom kan se inspirerende ut med dugelig styling og lyssetting.

Vi kan ikke assosiere de sosiale mediene med det vi ser i det virkelige livet. Forstå det, så blir det oppskrytte presset så mye lettere å takle.

Tenker jeg.

0 Kommentarer skjul

Skriv en ny kommentar

Om meg

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits